top of page

Bermuda - en härlig mix


Som en följd av en förträfflig blandning av engelska och karibiska livsstilar har Bermuda blivit en sociologiskt intressant ö att besöka. Ön har blivit ett eldorado för sportdykare, sköldpaddstuderande och fritidsseglare och är en naturlig anhalt för seglare som korsar Atlanten. Flera välkända kryssningsrederier låter passagerarna göra strandhugg på ön.


Hamnmyndigheten tycker förstås att detta är bra, men invånarna är besvikna därför att passagerarna ofta köpt en all inclusive biljett och kommer därför inte iland för att njuta det lokala köket på öns restauranger.

Blir man törstig och det blir man på Bermuda, så rekommenderar jag en Dark´n Stormy. Drinken består av Ginger bear och Goslings rom, en kolonisatörernas highball. Om du kvickt vill in i dimman pröva en Swizzle och du får en perfekt bermudafull dag.

En icke infödd får bo och verka på ön i högst tre år och det är kanske bäst så, i alla fall för den som har begåvats med stor törst.

Som i de flesta engelska besittningar overseas har myndigheten byggt ett klocktorn på stadens torg. Särskilt uppmärksamhet tilldrar sig klocktornet i det lilla samhället i nordväst, Royal Navy Dockyard där kolonisatören etablerat öns primära och starka försvarsanläggning. Lotsen vägleder befälhavarna på kryssningsfartygen och lastfartygen genom korallrevets öppning i nordost. Kryssningsfartygen har sin kajplats nedanför fortet.


Den största sevärdheten för mig var vad som beskrivs som världens minsta lifting bridge, Sommerset Bridge. Bron byggdes 1620. Manuellt tar man bort några kilformade träsektioner i brons körbana. Hålet i körbanan blir lagom stort för masten på en segelbåt att passera.

Bilar och andra färdmedel som har bråttom kan passera mellan mastpassagerna utan större avbräck i trafikflödet. Bron har blivit en turistattraktion som man är ensam om i världen. På Wikipedia finns en bättre bild av bryggans konstruktion. Öbor kan vara både finurliga och ekonomiska när de sätter den sidan till.


Många travellers är ju golfare. På ön har anlagts åtta golfbanor för de entusiaster som har pengar till en runda, inget är billigt på Bermuda, nästan allt, ja allt måste importeras

Är man som jag inte golfentusiast rekommenderas ett besök till det lilla samhället S:t George, i den östligaste delen av ön finns den västliga äldsta anglikanska kyrka,

Att komma till officiella mottagningar i Bermuda. shorts har blivit en accepterad kostymering på denna semisubtropiska ö. Röda bermudas inte längre än sex tum ovanför knäet, långa blå knäsockor, blå klubbjacka, snygga svarta skor och vit skjorta med passande slips gör mannens trovärdig även med för många swizzels innanför jackan.


Vid säsong kan man simma runt korallrevet som omsluter ön och då möta stora havssköldpaddor som passerar ön på vandring från Karribean till Afrika och tillbaks.

Jag besökte öns "Departement of Environmental Protection". Där fick jag lära mig att sköldpaddebesöken minskar och det i sin tur kan förorsaka en långsam korallrevsdöd, lika med katasstrof. Forskarna söker kontakt med marinbiologer runt om i världen för samarbete i olika projekt med målsättningen att finna lösningar på havsmiljöns bevarande.


Artikeln har tidigare varit publicerad av Travellers Club, Malmö och deras tidning “Hänt”

52 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page