top of page

En ovanlig kväll hos "min tant"

Uppdaterat: 22 maj 2021

Som utlandssvensk så är det till ens fördel om man har för vana att improvisera efter vad som krävs av situationen. Dricka vodka men en pensionerad dam en måndagskväll? Ja, i Moskva är detta möjligt även om det inte tillhör den normala vardagslunken.


Det är andra gången på fem år som jag hyr rum hos “min tant”. Hennes lägenhet ligger centralt i denna ofantligt stora stad som heter Moskva. Härifrån har jag fem minuters gångväg till mitt jobb. Både praktiskt och bra. I hyran ingår helpension och jag får någon konstig doktorskorv, som påminner om falukorv, till både frukost och middag. Min tant kan laga god mat när andan faller på. Championsoppan är fantastisk! Dessutom viker hon och stryker min tvätt alldeles gratis. Då blir det mer tid över för mig att hänga på stan med kompisarna. Min tant får en extra inkomst som kompletterar hennes skrala pension.”A win-win situation”, helt enkelt. Dessutom klagar hon inte om jag skulle komma hem på småtimmarna mellan varven.

Hon frågar mig en kväll. ”Marie, vill du följa med till marknaden imorgon. Jag vill köpa en ny stereo och behöver lite hjälp. Har du lust att följa med?”. “Självklart”, svarar jag. Nästa dag tar vi metron och köper en monstermaskin med både radio, kasett - och CD spelare.

Enligt rysk tradition så måste man nu fira sitt inköp. Min tant är väldigt exalterad då hon inte köpt sig någonting utöver det vanliga på flera år. Hon tar ut mousserat vin ur kylskåpet och stoppar in vodkan. Vi äter “zakuski” som är små rätter och tilltugg medans vi dricker. Hejdlöst.

”Skål för Gagarin som åkte ut i rymden! Skål för fantastiska kvinnor! Skål för hälsan och lyckan!”


Monstermaskinen spelar både svensk och rysk musik. Vi dansar och dricker lite till samtidigt som vi höjer volymen och skrålar tillsammans med Alla Pugacheva. Det tokiga i historien är att jag måste jobba imorgon. Musik på hög volym, kedjerökning och nu börjar jag se dubbelt. Kylskåpet öppnas och championsoppan åker fram kl. 02.00. ”Klart att man ska äta championsoppa innan man går och lägger sig”, förklarar min tant. Vi sörplar i oss soppan och sedan somnar jag med alldeles för mycket alkohol i kroppen. Upp och hoppa fyra timmar senare. Med en gedigen baksmälla beger jag mig till jobbet, men stannar först till i kiosken vid metrostationen. Jag visste redan nu att denna dag skulle jag inte överleva utan cola och tuggummi.


72 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Σχόλια


bottom of page