top of page

Förråden börjar sina

Uppdaterat: 13 dec. 2021


Som utlandssvensk så har du säkert något speciellt som du tar med dig när du åker tillbaks från Sverige. Något som du ber dina svenska besökare att ta med sig. Något som du gillar riktigt extra mycket.


För min kompis sä är det smör som är grejen. Saltat smör att ha på smörgåsen finns helt enkelt inte att få tag på i Belgien. Väskorna stoppas fulla med bregott vid varje sverigebesök. Hennes besökare blir stoppade i säkerhetskontrollen till flyget för att handbagaget är fullt med bregott. Ingen vågar att komma och hälsa på utan bregott. Tro det eller ej, men en extra frys har införskaffats som är avsedd endast för bregott. Utan bregott kan min kompis inte leva. Så är det.

Hon är som en narkotikahund och sniffar direkt på smörgåsen att det inte är, just det, bregott. Nu är frysen helt tom på bregott efter mer än 25 år som utlandssvensk. Tack och lov att en av de närliggande affärerna har sålt danskt smör.

För mig är det svenska bakgrejer som är grejen. Ingredienser som vaniljsocker, pärlsocker, jäst, potatismjöl och rågmjöl. Det finns ju inte att få tag på någon vettig motsvarighet utomlands. Oftast kom det stora leveranser vid varje släktbesök. Nu kommer ingenting för nu är det reseförbud. Förutom att man saknar sina släktingar förskräckligt mycket så sinar nu förråden.


Men, det är ljus i tunneln. Livet börjar att återvända igen efter pandemin. Eurovision songcontest som arrangerades i slutet av maj 2021 var som en minröjare. Skulle pandemin klara av detta arrangemang? Jepp, det gjorde det. Någon vecka senare så arrangeras en rock-koncert i Frankrike med 5.000 i publiken. Det finns hopp igen. För mig personligen så finns det hopp om att åka till Sverige och det finns hopp om att återigen få besök. Förråden kommer snart igen att innehålla alla våra saknade älsklingssaker.

Någon form av normalitet är på väg tillbaka. Det känns helt underbart.

82 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page