top of page

Kan man klara sig utan franska i Frankrike?

Uppdaterat: 29 maj 2021

...det är som gjort för missförstånd.

Matilda pratar ingen franska. Ingen i familjen pratar franska, fast svärmor borde ju förstå franska för hon pratar ju spanska. Det är nästan samma sak. Familjen är på semester i Frankrike och när det börjar kurra i magen då kör de till en galleria med en massa olika matställen. Matilda går fram till kassan och ska beställa. Ingen pratar engelska. Hon ska ha pizza margarita till barnen och svärmor ska ha lasagne. Själv ska hon äta pizza quattro stagioni. Matilda börjar förklara för han i kassan och visar på fingrarna hur många hon ska ha. Två margarita, en quattro och en lasagne. Fastän margaritan ska vara från barnmenyn. 

”Det här går ju bra”, tänker Matilda. Matilda och restaurangkillen tittar på varandra och nickar. Vad bra att de har förstått varandra. Ovanför kassan hänger någon lapp med ett specialerbjudande på. Matilda förklarar tydligt på engelska att hon inte ska ha erbjudandet, samtidigt som hon pkear på det och säger no, no. Restaurangkillen nickar förstående. Matilda betalar, säger “merci” och går tillbaks till sitt bord. Hon känner sig nöjd och förklarar för svärmor på bruten spanska att lasagnen är på gång. Svärmor verkar också imponerad.

Efter en kvart börjar det komma in pizzor i mängder till familjens bord. Fyra stycken stora pizzor, två margarita och två quattro. Plus tre stycken pizzor till från barnmenyn och inte att glömma lasagnen. Folket på restaurangen tittar glatt och ler. Någon skrattar. Svärmor skrattar, Matilda skrattar inte och barnen tycker det är så pinsamt att de genast vill gå därifrån. Det gör familjen efter ett tag. Först ber de om pizzakartonger som de kan stoppa pizzorna i. Nu har de mat så det räcker för resten av semestern!
41 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Kommentit


bottom of page