top of page

Lucianatten - fylld med fika, glögg och vidskepelser

Uppdaterat: 29 sep. 2021

Visste du att lucianatten var en förtrollad natt i det gamla bondesamhället? Det var den längsta och mörkaste natten under hela året. Ifall du somnade så kunde du drabbas av olycka och andra väldigt hemska saker.


Djuren kunde dessutom prata denna natt och övernaturliga väsen hade stor makt. Det fanns bara en sak att göra: stanna inomhus och hålla sig vaken. Här gällde det verkligen att inte somna, för då veto gudarna vad som kunde hända.

Hur skulle man då hålla sig vaken hela lucianatten?

Jo, man åt och drack om vartannat.

Kryddiga pepparkakor, varmt vin, starkt kaffe och bullar. Det skulle väl kunna hålla en vaken lite längre? Under medeltiden kunde man visst äta 13(!) frukostar under lucianatten innan solen gick upp. Ifall man nu skulle gå och bjuda på mat hela den mörka natten, vad var då bättre än att sätta ljusen, ja just det, på huvudet?

Under lucianatten, på 1800 och i början av 1900-talet, var det oftast husmor som sprang runt med en bricka och bjöd på dryck och tilltugg under lucianatten. För sova skulle man ju inte göra. Ofta sprang hon runt i sitt vita nattlinne med ljusen i handen eller i håret. Det känns ju lite bekant, eller hur?32 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page