top of page

Mitt i pandemins gråzon

Uppdaterat: 14 dec. 2021


För ungefär en månad sedan blev jag intervjuad av Expressen angående coronasituationen i Belgien. Sedan dess har de ändrat reglerna tre gånger. Ungefär en gång i veckan alltså. Varje gång de har presskonferens och förklarar vilka reglar som gäller, vet man ännu mindre än man gjorde innan. Ingen är riktigt på det klara över vad man får och inte får, inte ens vad man måste. I Sverige är man lite mer laglydigt inställd till lagar och regler.

Här i Belgien hamnar de flesta bestämmelser i en så kallad gråzon där man tyder och tolkar det mesta enligt personliga önskemål. Detta ger en ganska förvirrad syn på coronatillvaron, iallafall för en laglydig svensk.

Dottern till en väninna testade positivt för lite sen. Hon fick massvis med meddelande från olika håll med gällande relger. Inget meddelande var det andra likt. I ett stod att hon som mamma fick fortsätta gå till jobbet, enligt ett annat skulle hon direkt i karantän. I ett skulle hon testas omgående, i ett annat endast om hon hade symptomer. Lillebror skulle testas på dag fem stod det i ett meddelande. Först på dag 17 stod det i ett annat.

Karantän betyder stanna inne, träffa ingen och göra ingenting. Isolering betyder stanna inne, träffa ingen och göra ingenting. Karantän och isolering är inte samma sak. För vid karantän får man visst gå ut, man får till och med gå till affären om man vill, helt beroende på vilken nyhetskanal eller hemsida man väljer att informera sig via.

Har man haft corona är man fri från karantän säger vissa, andra säger att man visst kan vara bärare av viruset och smitta andra och därför måste sitta i karantän. Vad nu karantän betyder.

Ni ser ju. Allmän förvirring. Läget är högst oklart. Detta är bara i Antwerpen. I Bryssel gäller andra regler. Där demonstrerar man dessutom mot reglerna. Alla är emot nåt men ingen mot samma sak. En del vill inte ha munskydd, andra vill inte vaccineras och vissa vill absolut inte bli ifrågasatta och tvingas visa upp sin Covid Safe Ticket. Att viruset ska sluta circulera för att en mängd, för varandra, okända människor går runt och skriker varandra upp i ansiktet verkar dock föga troligt.

Folk går runt och klagar och protesterar för de anser att deras frihet tagits bort. Pandemin har förvisso både tuggat i sig och spottat ut lite frihet här och var, men reglerna är väl ända till för att försöka ge lite av just det fria tillbaka.

Munskyddsregeln är där för att du ska få träffa din vän, vaccineringen finns så att du kan krama din farmor, restaurangen stängs lite tidigare så att du ska få hålla dig frisk och kunna gå dit igen, Covid Safe Ticket ska visas så att de som vistas runt dig ska slippa oroa sig för morgondagen och faktiskt kunna njuta av nuet precis som du. Håll avstånd nu så att vi sedan kan komma närmare varandra. Det måste faktiskt inte vara svårare än så.

För ingen vill väl ha en pandemi. Det är väl ändå det enda som just i detta nu, hela världen är rörande överrens om. För visst är det väl så att detta lilla, lilla minitiösa viruset är så mycket större än varenda en av oss. Det borde ha fört oss, om inte samman sa iallafall närmare varandra. Istället verkar det ha drivit oss helt isär. Man borde ha samma regler överallt, en slags global pandemi-grundregel. Vi kämpar ju trots allt mot samma fiende, allihop, världen över. Ändå verkar det vara löjligt svårt att göra klart för en hel stads befolkning vad som gäller. Då är det inte lätt att följa reglerna, någonstans.

Nä hörni, corona. Det känns som ett experiment på hela mänskligheten. Människan som trott sig vara så stor och stark och oskadliggjord, har gått och blivit omkullfälld av ett osynlig litet monster. Tänk att det krävdes en hel pandemi med ofrivillig isoliering för att få oss att förstå vad som verkligen betyder något. Tänk att vi var tvungna att uppleva så oändligt mycket död och lidande för att kunna stanna upp och njuta av att bara få må bra.

Livet ändå, så mycket märkliga överraskningar det ger oss.


221 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page