top of page

Saft, saft - hallonsaft

Uppdaterat: 4 maj 2021


...bättre saft har ingen haft, En gedigen trotjänare till det svenska fikat är saften. Hemkokt eller köpt på affären. Det spelar ingen roll. Saft ska det vara.

Apelsinsaft har jag inte stött på någon annanstans i vägen, men väl jordgubb, viol, mint, hallon, svarta vinbär, citron eller bara en massa kemiska tillsatser som känns som färgad sockerblandning. Tacka vet jag hemkokt fläder, rabarber eller jordgubbssaft,

Och krisar det så kan man ju som utlanssvensk svänga förbi det där möbelförtaget som faktiskt också säljer blåbärs, lingon och flädersaft. Om man nu råkar ha det i sin närhet.


För dig som är sugen på Apelsinsaft så har vi dammat av ett gammalt recept från 1947 som skrivits av skolkökslärarinnan fru Greta Helén.

Rårörd apelsinsaft

Torka av 10-12 apelsiner och 1 citron med en fuktig duk och riv dem sedan mot 2 - 2,5 kg toppsocker i bitar. Lägg sedan ner sockerbitarna i en kruka och slå på 3-3,5 liter vattan, 60-70 gram citronsyra och saften av apelsinerna som skurits mitt itu och pressates på citronpress. Rör i saften med silversked och låt den stå i skafferiet över natten, så att sockret smälter ner. Tillsätt 1-1,5 kg strösocker och rör tills dess det smälter. slå den genom en ej alltför tät sil, slå den på rena flaskor, korka dem med kokta kortkar och lacka med buteljlack. Men laga helst ett par satser om ni kan, och bjud frikostigt på den härliga saften. Apelsinsaft är lättsmält, har högt födovärde, retar aptiten, underlättar matsmältningen och verkar genom sina växtsyror milt avförande..
12 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page