top of page

Marsipanstårtan - en svensk favorit

Uppdaterat: 4 maj 2021


Varför gillar vi svenskar marsipantårtor så mycket kan man ju undra. Det måste vara ingredienserna och hur bra allting smakar tillsamman som är grejen. I början så var det inte marsipan som man klädde tårtan med utan med mandelmassa. Marsipanen är finare i texturen än mandelmassa och passar bättre för att kavlas ut till ett riktigt tunt tårttäcke. Marsipantårtorna är en storsäljare året runt på de svenska bagerierna och konditorierna. Visst får man ju att skämma bort sig ibland med en marsipanbakelse eller en tårtbit. Här är några svenska klassiker på marsipantårtor. Visst är det ljuvligt gott?


Sockerkaksbotten med vispad grädde och vaniljkräm. Tårtan är täckt med grön marsipan och dekorerad med florsocker och en rosa marsipanros.


Operatårta

Tro det eller ej, men det finns två rätt så olika typer av operatårta.

1) Precis som prinsesstårtan fast med hallonsylt och täckt med rosa marsipan.

2) Chokladsockerkaka, chokladmousse, vaniljkräm med ett vitt täcke av marsipan och med pudrad kakao över.


Karl-Gustav tårta

Sockerkaksbotten med vaniljkräm, banan, maräng och grädde. Tårtan är täckt med ett gult marsipanlock och dekorerad med kungakronor av kakao och dekorsocker. Den brukar också ha en gul marsipanros.


White Lady tårta

Chokladbottnar med chokladmousse och vaniljgrädde. Dekorationerna är form av pudrad kakao eller ringlad mörk choklad. En marsipanros i vitt eller rosa hör också till.
56 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page