top of page

Sugen på ett kafferep?

Uppdaterat: 29 sep. 2021


Fika skulle man kunna beskriva som en stund när man tar en paus för kaffe och något gott att äta till. Men det är så mycket mer än så. Det är en tid för avkoppling, att uppdatera sig hur alla har det och framförallt att ha trevligt tillsammans med familj och vänner. Ordet fika ska ju vara ett reultat av en omkastning av stavelserna i ordet "kaffi", som man sa förr om det svarta guldet. En självskriven gäst till fikat är ju kaffet. Det finns så många traditioner kring fika och kaffedrickande i den svenska kulturen. Här kommer några sammansatta ord som med stor sannolikhet är helt unika för det svenska språket.


Kaffe + Gök = Kaffegök

Kaffegök eller kaffekask är en blandning av kaffe, brännvin eller konjak. Drycken var särskilt populär i mitten av 1800-talet.


Kaffe + Rep = Kafferep

Ett kafferep är ett möte där det dricks kaffe och traditionellt äts sju sorters kakor. Kafferep blev populärt på 1930-talet . Populäriteten för kafferep har ökat efter år 2000 och man kan nu prata om kafferepets renässans.


Kyrka + Kaffe = Kyrkkaffe

Kyrkkaffe är en stunds kaffedrickande före, mitt i eller efter söndagens gudstjänst. Alla varianter är bra så länge det blir kaffe och kaffebröd.


Kaffe + Bröd = Kaffebröd

Kaffebröd och fikabröd är synonymer. Kärt barn har många namn. Kakor, bullar, biskvier, skorpor, kringlor, bakelser och tårtor. Det finns många läckerheter som du kan hitta i denna kategori.


Kaffe + Moster = Kaffemoster

Helt enkelt en person som dricker mycket kaffe.


Kaffe + Tand = Kaffetand

Om någon säger att "kaffetanden värker" så betyder det att personen är rejält kaffesugen.


 91 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page