top of page

Vad känner du till om muffins?

Uppdaterat: 16 juli 2021


Muffinsen börjar dyka upp i det svenska språket i början av 1900-talet. Dess historia är betydligt äldre än så och första gången man stöter på ordet i skriftlig form är i början av 1700-talet. Muffins bakar du i små formar med olika smaksättare, eller så lägger man helt enkelt bär eller frukt i. Ifall muffinsen är så stora att man kan sluka dem i en tugga så är det en äkta traditionell muffins. Dessutom så är de oftast rätt så platta och ser lite "tråkiga" ut. Men, ack så poulära till när du behöver något gott till kaffet. En perfekt fika som du kan göra så festlig som du vill.


En renässans för hembakade muffins

På 1990-talet så dyker de amerikanska muffinsen upp, Då händer det grejer och muffinsen går igenom en stor förvandling. Amerikanska muffins är betydligt större och man börjar lägga i andra mer spännande fyllningar som chokladkola, marshmallows och vaniljkräm. Svenskarna bakar nu muffins som aldrig förr. Man kan nu också köpa speciella bakformar i affärerna så att muffinsen ska få den perfekta formen. Veckotidningarna svämmar över med muffinsrecept och den ena muffinsen är vackrare eller mer exotisk än den andra.


Cupcake - en tårta i miniformat

De dekorerade muffinsen kallas för cupcakes och kom samtidigt som de amerikanska muffinsen. Här sparas det inte på smörkräm och strössel. Cupcaken är som en tårta i miniformat. Dekorationerna och muffinsen går i alla färger och blir en stor succé. Original muffinsen används nu ofta som själva botten för cupcaken. Muffinsdagen firas den 27:e maj.


99 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page