top of page

Bake and shark in Trinidad and Tobago

Uppdaterat: 28 mars 2021

Det har alltid sagts mej att hajen skall man akta sig för. Att äta haj är livsfarligt för om man hamnar i havet så luktar hajarna på långt avstånd att man har haj imagen och fisken blir extra aggressiv. Hämnden är ljuv även i faunan?!

Nyligen hemkommen från en resa till Trinidad and Tobago (T&T) lever jag i förhoppningen att inte skall behöva befinna mej i hajrika vatten. Detta därför att mina elever pa University of the West Indies tog mej efter dagens övningar till norra delen av ön, till Bay of Maraccas, där det bjöds pa haj - Bake 'n' shark.

Resan dit från Port of Spain gjordes i bilkaravan. Min chafför var en kvinna som studerade sjöjuridik. Hon mästrade bilen förträffligt när vi meandrade oss upp och ner med djungel på ena sidan och stup på den andra. Utsikten mot stupet var fantastisk och med atlantens blå vatten som glittrade i solskenet. På vägen dit gjorde vi en anhalt vid en strategiskt utsiktsplats. Här hade det varit fint att bo - om man nu vill ha Bougainvilla och apor i trädgården. När vi närmade oss Bay of Maraccas och det lilla samhället blev vi mottagna av karnevalsfirare utklädda, avklädda och dansande till calypso, en musikstil typisk for just T&T.Man hade tjuvstartat det oficiella firandet. Den egentliga karnevalen skall gå av stapeln den 3-4 mars 2014. Tiden beror på när askonsdagen infaller. Det hade jag också erfarit kvällen innan när eleverna tog mej till den ena änden av Queen's Park Savannah där musiken spelade och marknaden var i full gång. En liten måltid att rekommendera är att beställa en hälsosam double som smakar mycket bra i den ljumma karibiska natten. En double ar två skivor av stekt mjöl som innehåller kikärter kokta i kurry.Att vara utklädd och gå på styltor och vådligt dansande tycks vara populärt. En del människor gör detta helt frivilligt och andra har av kommunen, mot en billig penning, utkommenderats att karnivala; ett sätt att få turisterna att återkomma.


Hajburgaren smakade utmärkt. Tva damer i kiosken lade rikligt med hajkött mellan två bullbitar. Sedan gick man till ett långt bord där alIa slags kryddar, såser och grönsaker låg uppradade. Man fick ta vad man önskade och hur mycket man ville. Hajköttet är fett så det var så att man kunde sua de i si som skåningen kan . säga. Måltiden är billig, ca 30 kronor, och läcker. Låt dessutom hajen simma vidare i den lokala ölen Carib eller Stag.


Appropå haj - under en resa med ett av Broströms kylfartyg MS Lake Eyre fick vi motorstopp norr om Kuba. Jag fick för mej att det skulle vara intressant att få uppleva känslan av att ligga i vattnet med bara vatten att se runt horizonten, dvs utom synhåll från land, och där tänka att fartyget seglar ifrån mej. Vakthavande pa bryggan varskoddes att jag skulle gå i vattnet så starta inte förrän jag är ombord.

Väl i vattnet simmade jag en bit akter om fartyget och inbillade mej att den seglade vidare. Jag greps av panik och skyndade mej tillbaka till repstegen som jag hängt ut vid fartygssidan. Det var inte lätt. Jag fick kämpa som aldrig förr for att komma fram. Från däck syntes havet spegelblank och inbjudande för en simtur, men långa dyningar gjorde det svårt att nå fram till stegen. Vågorna slog mot skråvet och tvingade mej bort. Aj, vattnet mellan Florida och Kuba är ju en av de hajrikaste vattnen på jorden. Med den påminnelsen gick simningen framåt på ren och stark vilja och så småningom fick jag fatt i lejdaren. Gick till styrman och varskodde att jag var ombord. Gick sedan till hytten ock lade mej på bingen helt utmattad. Hur dum får man vara - men i ungdomen utgår man ofta från att allt ordnar sig, det händer inte mej.


En före detta WMU elev bjöd mej en kväll till teatern Queens Hall i Port of Spain. Man spelade Men are dogs årets karnival utgåva. Ett skådespel något under bältet med temat förvecklingar. Det var intressant att observera hur publiken hejdlöst släppte loss med skratt och applåder under föreställningen. Skrönan att inte äta haj var inte något som lokalbefolkningen tagit ad notan eller oroade sig för trots att hajarna simmar i de blå-gröna vattnen runt ön.


Artikeln har tidigare varit publicerad av Travellers Club, Malmö och deras tidning “Hänt” (2014).
71 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page