top of page

Den dykande munken i Lima

Uppdaterat: 29 jan. 2022

Om du har varit i Lima så vet du att stilla oceanen i själva verket är rätt så dramatisk utanför metropolen och mångmiljonstaden. Du hittar alltid surfare som tar en våg eller flera, även om vattnet är rätt så kallt. Ute vid havet så ligger retaurangerna tätt och när du närmar dig stadsdelen Chorillos så är också naturen rätt så präglad av höga klippor.

På en av dessa klippor så ligger det en restaurang. Det är ju rätt så vanligt, men vad som inte är så vanligt är att det finns en dykande munk. Han har på sig sina munkkläder och står vid ett dramatsikt stup mellan havet och klipporna.

Rätt som det är så dyker han ner, med kläder och allt på. Helt galet! Chockade står besökarna där och begriper inte hur han kom levande ur det här. Men så gör han det igen. Han sätter upp händerna och dyker rätt ner i djupet en gång till. Stupet är 20 meter högt. Nedanför slår vågorna emot med våldsam kraft.

Besökare står helt parlayserade och tittar på skådespelet som utspelar sig framför deras ögon. Men, varför gör han detta? Det känns ju något farligt. Enligt legenden så är allt relaterat till kärlek.

Högt uppe på klipporna låg för många år sen ett kloster. Här levde det en munk som inte frivilligt kommit dit. Anledningen? Han och en adelsmans dotter var djupt förälskade i varandra. De hade vuxit upp tillsammans då hans mamma arbetade som sällskapsdam åt adelsmannens dotter. Ännu ett expempel på omöjlig kärlek. Dottern blev gravid. Skandalen var ett faktum och han hamnade i kloster. Dotterns fick ge sig ut på en väldigt lång resa för att dölja sin graviditet. När hon stigit på båten som ska ta henne långt, långt bort så åker de förbi klostret. Där står munken och tittar utåt oceanen i en kikare. Han ser sin älskade och beslutar sig för att hoppa. Rätt ner i vattnet. Dottern ska, enligt legenden, också hoppat från båten. Bägge ska ha drunknat.

Nästan som Romeo och Julia, men med en annan inramning.

Legenden lever kvar och platsen är idag välbesökt av såväl restaurangbesökare som nyfikna som vill se den dykande munken. Vem är då den dykande munken? Ja, dyka kan han verkligen och det spekuleras vilt i om han är någon från den lokala fiskebyn eller om han kanske samarbetar med restaurangen. Efter varje dyk så går han runt och samlar in pengar bland åskådarna. Sen dyker han igen.


Det är samma man som har dykt ner för det 20 meter höga stupet de senaste 30 åren (!). Han gör det för sina tre kärlekar, säger han. Kärleken till sin fru och sina barn. Han heter Fernando och pengarna han tjänar är för att försörja familjen. Under munkkåpan så har han en dykdräkt så han inte ska bli nedkyld av det kalla vattnet han dyker ner i dagligen. Ibland har det varit fler personer som velat ta över hans jobb, men Fernando har levt igenom alla stormar och är fortfarande "munken" som är herren på täppan. Dessutom har han blivit en världskändis, på senare tid, på sociala medier under namnet "fraile" som betyder tiggarmunk på spanska.


Fler restips till Peru? Läs också: Gott så in i h-e120 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page