top of page
Skribentens bildALLÈJournalen

Det var kärleken för det svenska språket som gjorde det möjligt

Uppdaterat: 15 okt. 2021


Först när grundaren till PLOCKEPINN.com, flyttade utanför Sveriges gränser så började hon att "smaka" på det svenska språket. Varför säger vi som vi gör, egentligen?

Torr bakom öronen. Stå på öronen. Få det hett om öronen. Spetsa öronen. 

När modersmålet blir exotiskt

Orden i mordersmålet började plötsligt låta exotiska i en miljö där det pratades andra språk. Det var häpnadsväckande hur mycket uttryck vi använder i det svenska språket. Marie började samla på idiomatiska uttryck i samband när hon lörde ut svenska på kvällarna. Intresset växte sig starkare och listan med uttryck blev allt längre. Sakta men säkert kom hon till insikt om hur hon njöt av konstiga ord, uttryck och idiomer. Uttrycken är definivt språkets krydda som ger samtalet en speciell karaktär och stämning.

"Tänk att hålla ett långt samtal med enbart idiomatiska uttryck. Eller skriva en hel berättelse. Det vore något det. Vilken utmaning. Det skulle nog kunna gå, även om jag inte prövat på det själv."

PLOCKEPINN.com skapas

2019 så skapades PLOCKEPINN.com som en hemsida där uttrycken parades ihop med bilder. Första posten på sociala medier hade fisk och fiske som tema. Följarna började strömma till och har sedan blivt fler och fler. Förutom en välbesökt hemsida så har PLOCKEPINN.com idag runt en 350 följare på Facebook och 120 följare på Instagram. "Det är verkligen jättekul att många tycker det är intressant med hur vi uttrycker oss på svenska", säger Marie.

PLOCKEPINN.com tydliggör idiomatiska uttryck, ord och talesätt med en förklaring på enkel svenska.
Ha på fötterna. Få kalla fötter. Sätta ner foten. Byta fot. 

Listan med idiomatiska uttryck utökas ständigt och alltid i samklang med svenska språkets utveckling . Uttrycket "att göra en pudel" skapades när ett statsråd yttrade dessa ord år 2002. Det är ett av de nyare uttrycken, som svenskarna tog till sina hjärtan. Många idiom är betydligt äldre än så. Dessutom har svenskan ofta "lånat" idiomen från något annat språk. Idiomen härstammar i många fall från berättelser i bibeln eller från språk som grektiska eller latin.

Ett bra sätt att förbättra sina språkkunksaper

"Det roligaste är när någon hör av sig och säger varför de gillar PLOCKEPINN.com. Framförallt har PLOCKEPINN.com blivit mer och mer populär bland de som studerar svenska eller har svenska som andraspråk. Genom att lära sig hur man använder uttrycken och vad de betyder så ökar också kunskapen om svensk kultur", säger Marie.

Tappa hakan. Tappa huvudet. Tappa ansiktet. Tappa andan.

Uttryck är ofta något som svenskastudenter och språkstudenter nästan alltid tycker är svårt . Ofta får man googla sig till betydelsen eller lära sig den hårda vägen vad uttrycket betyder. Idiomerna står tyvärr inte så ofta i lexikon eller i läroböcker.

"Det kan ju bli rätt så galet ifall din kollega säger att "chefen är ute och cyklar"och du tror att chefen i själva verket är ute med cykeln och motionerar. I själva verket så menar kollegan att chefen inte vet vad han pratar om.", säger Marie.

Vilket är ditt eget favoritidiom undrar vi på ALLÈJournalen?

- "Det ändrar sig dag för dag. Just nu har jag två favoriter: "Pang på rödbeten" (= att vara rakt på sak) och "ge järnet (=sätta in alla krafter), säger Marie.

Marie Alm Centeno är grundare till PLOCKEPINN.com och har varitt bosatt utomlands sedan år 2009. Först 11 år i Belgien och det senaste året i Nederländerna. I hemmet pratas svenska, nederländska, spanska och engelska.



61 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Online shopping

Comentarios


bottom of page