top of page

Det vita nattlinnet

Uppdaterat: 24 dec. 2021

...inslagen överraskning


Hela familjen sitter samlad i soffan. Mor och far, brorsan med sin fru, mina brorsbarn och så gammelmormor som är 92 år gammal. Kaffet är serverat och kakfatet är rågat med marmeladgodis, mandelsnäckor, pepparkakor och lussebullar. Det går inte att lämna denna släktträffen hungrig, det är helt uppenbart. Det börjar bli mörkt ute och Kalle Anka har slutat. Det är julafton igen.

Ska det komma någon tomte? Barnen tittar i fönstret och tror sig se något, men det visar sig vara falskt alarm. Ingen tomte än, alltså. Men så plötsligt så ringer det på dörren på framsidan av huset. Barnen springer snabbt tvärs genom huset och öppnar. Gissa vem som står där...det är tomten i egen hög person. ”Finns det några snälla barn här”, undrar han. “Ja!”, ropar barnen.


Julklapparna delas ut. Både de som jultomten har i säcken och de som ligger under granen. Barnen sliter upp klapparna i hopp om att hitta paket med leksaker i.

“Mamma, tittar vad jag har fått från gammelmormor”, säger den ena pojken som är 7 år gammal. Han räcker fram paketet till sin mamma. “Ett paket russin”. Han ser väldigt förvånad ut. Bland alla legolådor och tekniska prylar har han också fått, ja just det, ett paket russin. Inslaget i glansigt julpapper och med en etikett på. “Till Lucas från Doris”.

Det blir lite fniss runt bordet och tackochlov har gammelmormor somnat sittandes i sin fotölj. Nu visar det sig att alla tre barn har fått likadana paket med ett paket russin från gammelmormor. Julaftons sensation! Vi vuxna fnissar och börjar öppna våra julklappar.


Min pappa som inte fått något annat än rakvatten och slipsar de senaste 10 åren har ett stort mjukt paket framför sig. Han se riktigt nyfiken ut och börjar ivrigt att öppna sitt paket som han fått från gammelmormor. Han drar förvånat upp ett vitt nattlinne som är dekorerat med rosa blommor. “Åååh”, säger min pappa. “Det passar ju jättebra till mig”. Nu fnissar inte familjen längre utan nu gapskrattar alla. Själva kombinationen med min skäggiga och flintskalliga pappa i ett blommigt nattlinne ger mer och mer skrattattacker. När han dessutom börjar posera med nattlinnet ligger jag ner i soffan och skriker av skratt. Vilken tur att gammelmormor satt och sov.

Tillslut ger han nattlinnet till dess rätta mottagare som är min mamma. Hon hade istället fått en flaska aqua vera. Nu är allt tillbaks till det normala. Barnen äter sina russin och leker med sitt lego. Vilken välsignad kväll!

72 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page