top of page

Sjömän på vift

Uppdaterat: 27 juni 2021

Skulle du tveka att köra en 40 år gammal bil mitt i vintern från Laholm till Rotterdam?

Möt Harry & Micky, två sjömän på vift i en gammal Saab på motorvägarna genom Tyskland.


Harry och Micky har något gemensamt. De jobbar till sjöss och är goda vänner. Harry är kapten och Micky jobbar som maskiningenjör. De jobbar tillsammans på stora fartyg och löser små och stora problem såväl i Argentina som i Indonesien. En kall februarimorgon tar de flyget till Köpenhamn. Den här gången ska Harry och Micky inte gå ombord på något fartyg för att jobba. Den här gången tar de tåget över Öresundsbron till Sverige med slutdestination Laholm. I ett garage i Laholm står det nämligen en gammal Saab som Micky har köpt. Bilen är nästan 40 år gammal. Bilen ska köras hela vägen till Rotterdam i Nederländerna. Harry och Micky bor nämligen där, vid Europas största hamn. Saaben startar direkt med sitt kluckande motorljud. Snön på vägarna är inget problem då Saaben har vinterdäcken på sig. Sjömännen börjar sin resa som är över 100 mil lång med en 40 år gammal bil. 


Fört måste de stanna för att tanka. Tanken tar endast 25 liter bensin så det kommer att bli många stopp på vägen. När Harry och Micky ska åka så startar inte bilen. De prövar och prövar, men det går inte. Först när motorn har kallnat en dryg timme senare så startar den igen. Äventyret fortsätter. De kör vidare och i Trelleborg tar de färjan över till Rostock. Där får bilen vila lite innan det är dags köra på autobahn i Tyskland. Varje tankning är en utmaning, men nu har de lärt sig att tanka utan att stanna motorn. När de stänger av motorn så startar nämligen inte bilen igen förrän efter någon timme, när motorn kallnat igen. Så kan man ju inte ha det. Nu har de flyt och de åker genom ett dimmigt Tyskland för att komma hela vägen till Nederländerna.


Den gamla Saaben väcker mycket uppmärksamhet på vägarna och mötande bilister tutar, vinkar och blinkar när det ser Harry och Micky åka förbi. De känner sig som kungar och vinkar tillbaks. Utan att stanna motorn på hela resan som nästan är 100 mil så går bilen som en klocka. På kvällen anländer bilen till Rotterdam. Uppdraget är slutfört. Motorn kan äntligen stängas av! Saaben är nu i hamn i ett annat garage i ett annat land.

There is a new baby in town!

Läs också: Tunna skivor


70 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page