top of page

Fika - betydligt mer än en definition

Uppdaterat: 8 jan. 2022


Utan tvekan har de flesta svenskar en åsikt om vad fika är för någonting, Men definitionerna skiljer sig en del från varandra. Vad betyder egengligen "fika"?


Här är en definition från Oxford dictionary:

"FIKA (Swedish custom) a break from activity during which people drink coffee, eat cakes or other light snacks, and relax with others."

Ytterligare en definition som vi gillar på ALLÈJournalen kunde man läsa på en skylt som hängde utanför ett café. Den ser ut såhär:

"Fika is a Swedish word that translates as "taking a break for coffee and eat a bite", but it means much more than that....It's a moment to RELAX, to catch up with your family and LAUGH with your friends. Fika is for sharing. Our kitchen is your kitchen so make yourself at home."

Helt klart är att det finns många olika definitioner. Varje svensk förknippar "en fika" eller att "gå och fika" med något som skapats av sina egna vanor. En take-away kaffe latte på en parkbänk i solen eller hos farmor som just bakat väldoftande kanelbullar.


Vad man tillslut borde kunna enas om är att fika är en kombination av kaffe, något gott till och en social samvaro. Det är helt enkelt kvalitetstid som präglar en fika.


Det är alltid rätt tid för en fika. Se till att det blir en snart. Bulla upp och gör dig redo. Snart är dags för fettisdagen 2022 som i år infaller den 1:a mars.Gå direkt till fikabloggen.

Fantastiska recept på fikabröd hittar du här.48 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page