top of page

Med fikan och bakningen i blodet


Hemma hos Adam 10 år så är det full rörelse i köket. Med vispen i högsta hugg så görs det kolakakor, kärleksmums, kladdkaksmuffins och egna kreationer.


Bakinspiration från sociala medier

Adam började för skojs skull att baka. Att baka efter recept tycker Adam är rätt så lätt. Dessutom så skaffar han sig inspiration från sociala medier för att improvisera fram egna bakverk. Han har liksom fikan och bakningen i blodet. Hembakat fika ska det vara.

“Det är kul att göra smet och deg. Det är kul att blanda ihop och det bästa av allt: äta upp kakan sen”, säger Adam när han får frågan vad det är som han tycker är kul med att baka.

Baka gör han ofta. Den senaste tiden har han bakat på högvarv då han och några kompisar har ett ambulerande fikabord där de står och säljer fikabröd till förbipasserande fikasugna.

Allt som de säljer har Adam bakat själv. Nästan dagligen så vispas, blandas, och knådas det i Adam’s kök.

Favoriten är kladdkaksmuffins

Hur började ditt bakintresse, Adam?

- Säkert när jag provade ett kladdkaksrecept för länge sedan som blev jättegott. Då ville jag prova andra recept och baka andra saker. Jag gör det för skojs skull och för att göra andra glada för dom får ju smaka på något gott.

Och visst är det goda saker som Adam slänger ihop hemma i köket. Kladdkaksmuffins har en speciell betydelse för Adam. Något som han bakar väldigt gärna. “Dom är enkla att göra och väldigt goda, så det är värt att göra tycker jag”, säger Adam. “Det är lätt min favoritfika och det godaste som jag har smakat.

Adams kladdkaksmuffins
100 g smält smör 
2 st ägg 
2 1/2 dl strösocker 
4 msk kakao 
2 tsk vaniljsocker 
1 1/2 dl vetemjöl  
200C i 10-15 min beroende på storlek och ugn.  

Rör ihop ägg o socker för hand. Blanda i resten av ingredienserna. Häll i muffinsformar. Tricket för en bra kladd är att blanda allt för hand. Och inte för länge i ugnen så klart.  

Men det är inte enbart lättbakade kakor som Adam bakar. Dessutom ger han sig på rätt så svåra recept . En gång bakade han en jordgubbstårta med såväl maräng och riskrisp. “Det är det svåraste som jag gjort, och tårtan blev jättegod”, säger Adam.

För andra barn som vill lära sig att baka på egen hand så har Adam följande tips: Ta något enkelt som inte är så svårt att göra. Våga göra fel. Våga be om hjälp.


En rosa muffins som Adam komponerade ihop en eftermiddag. Det var något sockerfritt med banan som bas som blev ”mittemellangott”.
225 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page