top of page

Gillar du också lakrits?

Uppdaterat: 1 nov. 2021

Att vi skandinaver är tokiga i saltlakrits är kanske ingen hemlighet, men vad det du om lakrits egentligen? Kanske är det dags att ordna en lakritsprovning snart?Visste du att en normalsvensk äter mer än 1 kg godis och choklad i månaden? Upp till 18 kg per år sätter vi i oss. En av favoriterna är lakrits. Lakritsen kommer från lakritsroten. Ingredienser som passar bra ihop med lakrits är choklad, hallon, blåbär och vin.

“Saltlakrits säljs och konsumeras mest i de nordiska länderna, Baltikum och Nederländerna.”

Lakritstrenden har idag växt sig starkare och du kan idag till och med baka med lakritspulver. Lakritsroten har odlats i Europa sedan 1200-talet. Förutom till godis så används roten till att göra medicin. Medicinsk lakritsrot är rik på antioxidanter. Lakritsrot har traditionellt använts som en örtmedicin mot hosta och katarr. Men, äter man för mycket lakrits (en ofantlig överkonsumtion). så kan lakitsen vara farlig. Under hösten 2020 så rapporteras det om en man i USA som dörr av överkonsumption av, just det, lakrits. Men, äter du mindre än 2 kilo per dag, så befinner du dig inte farosonen. I Ryssland på 1990-talet så sålde de svenska lakritsbåtar på apoteket för dig som hade ont i halsen. Rena dunderkuren måste det ha varit.

Visste du att den 12:e april så firas lakritsdagen runt om i Sverige. Vilken lakrits brukar du ladda upp med?20 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page