top of page

Dammsugare

Uppdaterat: 16 juli 2021


Dammsugare heter det i folkmun, men det officiella namnet är punschrulle. Hembakade dammsugare? Varför inte, ett recept för att göra dammsugare är inte så komplicerat. Fyllningen består av sockerkaksmulor, smör kakao, socker och en skvätt med punsch är vackert inlindad i ett täcke med grön marsipan och ändarna doppade i smält choklad. Är du bra på att kavla och färga marsipan så kan du baka den själv hemma. Annars, så skulle jag rekommendera att köpa den fördigförpackad.


Populär kaka

Absolut så är dammsugaren en av Sveriges populäraste kakor och du kan köpa den på såväl bensinstationer som konditorier. Ursprunget för punschrullen är det ingen som vet med säkerhet. Har den skapats som en krisprodukt under andra världskriget? Då punschrullen gjordes av "kaksmulor" så kunde den säljas utan kupong. Andra hävdar att punschrullen har äldre anor än så och vissa hävdar att de är just den personen som kom på idén med att baka punschrullen. Det kommer aldrig att redas ut ursprunget för denna läckerbit.


Dammsugare eller punschrulle

Varför kallas då punschrullen för dammsugare? Det är det heller ingen som kan komma överens om. Utan tvekan har kondisbiten många olika namn och många olika sätt som den bakas på. Kanske kallas den för dammsugare att den liknar dammsugarna som fanns på 1920-talet? Kanske för att bagarna "damsög" sina kakrester och la vad de hade över från gårdagen i fyllningen för punschrullen? Idag kan du till och med köpa en robotdammsurgare, fast då med en annan form än den traditionella dammsugaren. Dammsugarens dag eller punschrullens dag firas den 7 mars.


Läs mer om dammsugaren i vår fikablogg: Svensk fika159 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page