top of page

Myteri i hembaket

Uppdaterat: 22 aug. 2021


Det finns vissa oskrivna regler. På nyårsafton går det inte för sig att äta julbord. Vilken skandal man skulle ställa till med. Ett annat bakverk som är väldigt "förbjudet" att baka på fel tid är lussekatter. Det finns väl inte en normal människa som skulle ställa sig och baka lussekatter mitt i sommaren, det går ju inte för sig. I Sverige alltså.

Som utlandssvensk kan man ju ta sig lite mera friheter. Det finns ju ingen d****l som vet allt det där. Min kompis tinar upp julskinkan till sin födelsedagsfest mitt i sommaren. "- Ja, det är en svensk delikatess. Visst smakar det gott?"

Man får liksom känna sig för var gränserna går för sina traditioner och hur man förhåller sig till dem. Ibland är behovet viktigare än traditionen. Det är du själv som avgör.

Jag får en förfrågan om att baka det godaste min son vet. Min son är 11 år och ska ha med sig fika till skolavslutningen. Egentligen ska han ha med sig croissanter, men vi med svenskt påbrå gillar visst mer avancerat och gärna hembakt fikabröd. Inkluderat min son. Hans svenska gener börjar märkas, fastän att han säger att han är en genuin belgare "- Vill du ta med kanelbullar?", frågar jag. Svaret kommer blixtsnabbt. "Nej, mamma. Jag vill ha lussekatter".


Jag går igenom en mindre inre kris...lussekatter mitt i sommaren? Helt galet, men jag ger med mig. I ett svagt ögonblick så tänker jag på hans lärare som faktiskt studerar svenska på kvällarna. Hon kan ju aldrig ha smakat lussekatter. Det måste vi ju fixa. Jag trollar fram lite saffran och sätter igång.

Det blir 31 lussekatter och han ska ha med sig 30 till skolan. Utan russin (för det ju gillar ingen) och pärlsockret är slut sedan länge på grund av pandemin. Det blir släta bullar. Lussebullar. I den ljuvliga doften av nybakade lussekatter så vaknar resten av familjen till liv. Plötsligt är det fullt med folk i köket. När det blir klart för dem att de har 1 lussekatt att dela på blir de väldigt upprörda. "-Mamma, du måste baka igen. Det här är inte rättvist." "-Ja, kanske en annan dag, när jag känner mig som en rebell igen.", blir mitt svar.


73 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page