top of page

FörrÄden börjar sina

Uppdaterat: 13 dec. 2021


Som utlandssvensk sÄ har du sÀkert nÄgot speciellt som du tar med dig nÀr du Äker tillbaks frÄn Sverige. NÄgot som du ber dina svenska besökare att ta med sig. NÄgot som du gillar riktigt extra mycket.


För min kompis sÀ Àr det smör som Àr grejen. Saltat smör att ha pÄ smörgÄsen finns helt enkelt inte att fÄ tag pÄ i Belgien. VÀskorna stoppas fulla med bregott vid varje sverigebesök. Hennes besökare blir stoppade i sÀkerhetskontrollen till flyget för att handbagaget Àr fullt med bregott. Ingen vÄgar att komma och hÀlsa pÄ utan bregott. Tro det eller ej, men en extra frys har införskaffats som Àr avsedd endast för bregott. Utan bregott kan min kompis inte leva. SÄ Àr det.

Hon Àr som en narkotikahund och sniffar direkt pÄ smörgÄsen att det inte Àr, just det, bregott. Nu Àr frysen helt tom pÄ bregott efter mer Àn 25 Är som utlandssvensk. Tack och lov att en av de nÀrliggande affÀrerna har sÄlt danskt smör.

För mig Àr det svenska bakgrejer som Àr grejen. Ingredienser som vaniljsocker, pÀrlsocker, jÀst, potatismjöl och rÄgmjöl. Det finns ju inte att fÄ tag pÄ nÄgon vettig motsvarighet utomlands. Oftast kom det stora leveranser vid varje slÀktbesök. Nu kommer ingenting för nu Àr det reseförbud. Förutom att man saknar sina slÀktingar förskrÀckligt mycket sÄ sinar nu förrÄden.


Men, det Àr ljus i tunneln. Livet börjar att ÄtervÀnda igen efter pandemin. Eurovision songcontest som arrangerades i slutet av maj 2021 var som en minröjare. Skulle pandemin klara av detta arrangemang? Jepp, det gjorde det. NÄgon vecka senare sÄ arrangeras en rock-koncert i Frankrike med 5.000 i publiken. Det finns hopp igen. För mig personligen sÄ finns det hopp om att Äka till Sverige och det finns hopp om att Äterigen fÄ besök. FörrÄden kommer snart igen att innehÄlla alla vÄra saknade Àlsklingssaker.

NÄgon form av normalitet Àr pÄ vÀg tillbaka. Det kÀnns helt underbart.

82 visningar0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page