top of page

Nattens bravader

Uppdaterat: 13 dec. 2021

Mitt i natten så vaknar jag och ligger stilla en stund och funderar på ifall det är dröm eller verklighet. Jo, jag hör konstiga ljud. Det är på riktigt. Jag börjar titta omkring och högst uppe i fönstret någonstans i persiennen så ser jag något mörkt som springer fram och tillbaka. Det är en mus som är på besök. Mer än två meter upp från där jag ligger. Musen kan inte klättra högre nu. Den har nått taket där fönstret slutar. Jag trodde att möss sprang längs golvet och inte uppe vid taket.

Jag lägger handen på min man som ligger jämte mig. “Du..., kolla där. Vi har besök” Han vaknar och tänder lampan.

Min man har medfödda jägaregenskaper. Han ger inte upp när han hör myggsurr när han gått och lagt sig, utan jagar mygg, flugor och getingar på alla möjliga sätt tills det blir tyst. Adrenalinet pumpar i min man samtidigt som han vaknar upp. ”En mus...”. Det hör ju inte till vardagens problem, men ack väldigt stora problem när de väl dyker upp.

Min man har redan hämtat en sopborste och börjar med slug taktik att stänga och öppna persiennen.

Musen tittar på honom och undrar vad som ska hända härnäst. Han lyckas öppna fönstret bakom persiennen och börjar nu sin attack med sopborsten. Musen verkar inte alls särskilt rädd, varken för sopborsten eller min man. Hela situationen påminner mig om en Tom & Jerry film. Musen gör grimaser och retar upp omgivningen så att det inte kan bli någon annan utväg än ett explosivt händelseförlopp. Jag, som inte har min mans jägaregenskaper, känner hur obehaget börjar välla fram av att inte veta hur musen ska agera. Skräckfilmer som Hajen och Fåglarna börjar göra sig påminda.

Jag går ut i hallen och stänger dörren och lämnar min man med sopborsten för att fixa” situationen”.

Jag hör ljuden från persiennen som stängs och öppnas. Efter några minuter så kommer han ut. ”Det är klart nu, musen stack ut genom fönstret”. Wow! Vilken insats. Vi går och lägger oss igen och släcker lampan.

Femöringen trillar ner och vi förstår nu varför hunden har skällt de senaste nätterna på undervåningen. Det är som taget ur den där disneyfilmen som de spelar kring jul när Musse Pigg tar en in julgran med ekorrar i.


Hunden har skällt som en galning, jag har gått ner yrvaken och kollat läget och nattat henne igen. Hon har verkat väldigt frustrerad. Nu fattar jag. Så här mycket action på en gång har vi inte haft sedan innan coronan slog till för ett drygt år sedan. Nu är musen ute, hoppas den inte har hunnit föda några ungar när den var på besök :-)


94 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page