top of page

Speculaas cheescake

Uppdaterat: 10 maj 2021


Här i Belgien svämmar hus och hem över av speculaaskakor (en slag pepparkaksliknande mumsbit) runt den 6:de december varje år. Det är St. Nicholas som kommer med dem. Och han snålar inte. Problemet är att när man tryckt i sig så man storknar finns det fortfarande lika många kakor kvar. Och nu när man hunnit bli så där lagom trött på dessa knapriga, kryddiga godsaker har man fortfarande inte gjort slut på skafferilådan. Då kom jag på den briljanta idén att göra en annan kaka av denna kakan. Det gick så bra så. Det blev en cheesecake med smak av både vinter och värme. Riktigt god var den också!

Ingredienser:

BOTTEN:

200 gram speculoos (går troligtvis lika bra med pepparkakor)

75 gram smör/margarin

FYLLNING:

250 ml vispgrädde

500 gram philapelphia

Skalet av en stor apelsin

Skalet av en citron

150 gram florsocker

15 gram vaniljsocker

Gör så här:

Smält smöret i en kastrul på spisen. Smula sönder kakorna. När smöret smällt blandar du ner smulorna i kastrullen och blandar väl. Stäng av värmen och blanda lite till.

Lägg ett bakpapper i botten på en rund form (24 cm diameter) med avtagbara kanter och tryck ut de smörtäckta smulorna i formen. Ställ åt sidan och låt svalna.

Vispa grädden fast i en skål. I en annan skål blandas alla övriga ingredienser, vispa dessa lite så det blir luftigt och blandas väl. Vänd sedan försiktigt ner grädden i skålen med de andra ingredienserna. Stjälp upp smeten i formen över smulbottnen och ställ in i kylen för att stelna. Låt stå i kylskapet i minst 3 timmar. Kan även (med fördel faktiskt) ätas dagen efter.
289 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page